2018-12-0530 ÅR MED TRELLEBORGS KAMMARKÖRTrelleborgs Kammarkör bildades 1987 när ett gäng körentusiaster tillsammans med ledaren Stefan Laine bestämde sig för att bilda en kör där man ställdes inför lite större utmaningar. Från början hade kören bara ett dussintal medlemmar men antalet ökade snabbt till ca 20.
Tanken var att man skulle ge sig på det mesta: profant och sakralt, stort och smått, gammalt och nytt, a cappella och med orkester. Den linjen har man hållit under alla år, och så småningom har vissa traditioner etablerats när det gäller konsertverksamheten. Som att sjunga vid någon Valborgsmässoeld. En traditionsenlig julkonsert i Trelleborg med omnejd brukar markera slutet på året.
Dessutom ger Trelleborgs Kammarkör ett antal konserter runt om i Skåne varje år.
Då och då står en större utmaning på programmet. Den första var Haydns Skapelsen i början av 90-talet. Ensamma eller tillsammans med någon annan kör har man sedan hållit konsert eller framfört olika verk, som Petit messe solennelle av Rossini och nu senast Gloria av Antonio Vivaldi.
Emellanåt har kören gett sig ut på turné. Första långturen gick till södra Finland, och sedan har man även besökt Tyskland, Österrike, Västkusten, Småland, Östergötland och Gotland.
Efter Stefan Laine har kören letts av Larsåke Sjöstedt, Alexander Einarsson, Kristin Johansson och Sven-Inge Frisk, Pia Bygdéus, Stina Wennberg och Siri Arvidsson. Idag leds kören av Michael Sideridis.
Kören har idag närmare 20 medlemmar med god balans mellan de olika stämmorna. Ambitionsnivån är fortsatt hög liksom entusiasmen. Trelleborgs Kammarkör är en kör i sina bästa år.